Obstacole in calea gasirii iubirii

Obstacole in calea gasirii iubirii

Esti singur si cauti dragoste? Ti-e greu sa intalnesti persoana potrivita? Cand intampinati probleme la gasirea unei conexiuni de dragoste, este prea usor sa va descurajati sau sa va cumparati miturile distructive despre intalniri si relatii.

Viata ca o persoana singura ofera multe recompense, cum ar fi libertatea de a-ti urmari propriile hobby-uri si interese, invatarea cum sa te bucuri de propria companie si aprecierea momentelor linistite ale singuratatii. Cu toate acestea, daca sunteti gata sa va impartasiti viata cu cineva si doriti sa construiti o relatie durabila, care merita, viata ca o persoana singura poate parea frustranta.

Pentru multi dintre noi, bagajul nostru emotional poate face ca gasirea partenerului romantic potrivit sa fie o calatorie dificila. Poate ai crescut intr-o gospodarie in care nu exista un model de relatie solida si sanatoasa si te indoiesti ca asa ceva exista chiar. Sau poate istoricul tau de intalniri consta doar din scurte aventuri si nu stii cum sa durezi o relatie. Ati putea fi atras de tipul gresit de persoana sau sa continuati sa faceti aceleasi alegeri rele din nou si din nou, din cauza unei probleme nerezolvate din trecutul dvs. Sau poate nu va puneti in cele mai bune medii pentru a intalni persoana potrivita sau ca, atunci cand faceti acest lucru, nu va simtiti suficient de increzatori.

Oricare ar fi cazul, iti poti depasi obstacolele. Chiar daca ati fost ars in mod repetat sau ati avut o experienta slaba atunci cand vine vorba de intalniri, aceste sfaturi va pot ajuta sa va puneti pe calea catre gasirea unei relatii sanatoase si iubitoare care sa dureze.

Ce este o relatie sanatoasa?
Fiecare relatie este unica si oamenii se reunesc din multe motive diferite. Cu toate acestea, exista si unele caracteristici pe care majoritatea relatiilor sanatoase le au in comun, precum respectul reciproc, increderea si onestitatea. Intr-o relatie puternica si sanatoasa, de asemenea:

Mentineti o conexiune emotionala semnificativa unul cu celalalt. Fiecare il faceti pe celalalt sa se simta iubit si implinit emotional.
Sunt capabili sa nu fie de acord cu respect. Trebuie sa va simtiti in siguranta pentru a exprima lucruri care va deranjeaza fara teama de represalii si sa puteti rezolva conflictul fara umilinta, degradare sau insistand sa aveti dreptate.
Pastrati vie relatiile si interesele exterioare. Pentru a va stimula si imbogati relatia romantica, este important sa va sustineti propria identitate in afara relatiei, sa pastrati conexiunile cu familia si prietenii si sa va mentineti hobby-urile si interesele.
Comunicati deschis si sincer. O comunicare buna este o parte cheie a oricarei relatii. Atunci cand ambii oameni stiu ce vor din relatie si se simt confortabil exprimandu-si nevoile, temerile si dorintele, poate creste increderea si intari legatura dintre voi.
Cititi: Sfaturi pentru construirea unei relatii sanatoase


Reevalueaza-ti conceptiile gresite despre intalniri si relatii
Primul pas catre gasirea iubirii este reevaluarea unora dintre conceptiile gresite despre intalniri si relatii care va pot impiedica sa gasiti dragoste durabila.

Mituri comune despre intalniri si cautarea iubirii
Mitul: Pot fi fericit si implinit doar daca sunt intr-o relatie sau este mai bine sa ai o relatie proasta decat nici o relatie.
Fapt: Desi exista beneficii pentru sanatate care vin odata cu a fi intr-o relatie solida, multi oameni pot fi la fel de fericiti si impliniti fara a face parte din cuplu. In ciuda stigmatizarii din unele cercuri sociale care insoteste faptul ca este singur, este important sa nu intri intr-o relatie doar pentru a te „potrivi”. A fi singur si a fi singur nu sunt acelasi lucru. Si nimic nu este la fel de nesanatos si descurajant ca si cum ai fi intr-o relatie proasta.

Mitul: Daca nu simt o atractie instantanee fata de cineva, nu este o relatie demna de urmat.
Fapt: Acesta este un mit important de disipat, mai ales daca aveti o istorie de a face alegeri inadecvate. Atractia sexuala instantanee si dragostea durabila nu merg neaparat mana in mana. Emotiile se pot schimba si se pot adanci in timp, iar prietenii devin uneori iubiti - daca le oferi acestor relatii sansa de a se dezvolta.

Mitul: Femeile au emotii diferite fata de barbati.
Fapt: femeile si barbatii simt lucruri similare, dar uneori isi exprima sentimentele diferit, adesea in conformitate cu conventiile societatii. Dar atat barbatii, cat si femeile experimenteaza aceleasi emotii de baza, cum ar fi tristetea, furia, frica si bucuria.

Mitul: Dragostea adevarata este constanta sau atractia fizica dispare in timp.
Fapt: Dragostea este rareori statica, dar asta nu inseamna ca dragostea sau atractia fizica sunt sortite sa se estompeze in timp. Pe masura ce imbatranim, atat barbatii, cat si femeile au mai putini hormoni sexuali, dar emotia influenteaza adesea pasiunea mai mult decat hormonii, iar pasiunea sexuala poate deveni mai puternica in timp.

Mitul: voi putea schimba lucrurile care nu-mi plac la cineva.
Fapt: Nu poti schimba pe nimeni. Oamenii se schimba numai daca si cand vor sa se schimbe.

Mit: Nu m-am simtit aproape de parinti, asa ca intimitatea va fi intotdeauna inconfortabila pentru mine.
Fapt: Nu este niciodata prea tarziu sa schimbi orice tipar de comportament. In timp si cu suficient efort, puteti schimba modul in care ganditi, simtiti si actionati.

Mitul: Dezacordurile creeaza intotdeauna probleme intr-o relatie.
Fapt: Conflictul nu trebuie sa fie negativ sau distructiv. Cu abilitatile adecvate de rezolvare, conflictul poate oferi, de asemenea, o oportunitate pentru cresterea intr-o relatie.


Asteptari despre intalnire si gasirea iubirii

Cand incepem sa cautam un partener pe termen lung sau intram intr-o relatie romantica, multi dintre noi o fac cu un set predeterminat de asteptari (adesea nerealiste) - cum ar fi cum ar trebui sa arate si sa se comporte persoana, cum ar trebui sa progreseze relatia si rolurile pe care fiecare partener ar trebui sa le indeplineasca. Aceste asteptari se pot baza pe istoricul familiei tale, pe influenta grupului de semeni, pe experientele din trecut sau chiar pe idealurile prezentate in filme si emisiuni TV. Pastrarea multora dintre aceste asteptari nerealiste poate face ca orice partener potential sa para inadecvat si orice noua relatie sa fie dezamagitoare.

Luati in considerare ceea ce este cu adevarat important
Distingeti ce doriti si ce aveti nevoie intr-un partener. Dorintele sunt negociabile, nevoile nu.

Dorintele includ lucruri precum ocupatia, intelectul si atributele fizice, cum ar fi inaltimea, greutatea si culoarea parului. Chiar daca anumite trasaturi la inceput par de o importanta cruciala, de-a lungul timpului veti constata adesea ca v-ati limitat in mod inutil alegerile. De exemplu, poate fi mai important sa gasiti pe cineva care:

Mai curioasa decat extrem de inteligenta. Oamenii curiosi tind sa creasca mai destepti in timp, in timp ce cei straluciti pot disparea intelectual daca le lipseste curiozitatea.
Mai degraba senzual decat sexy.
Mai degraba grijuliu decat frumos sau frumos.
Un pic mai misterios decat plin de farmec.
Mai umoristic decat bogat.
De la o familie cu valori similare cu a ta, mai degraba decat de la cineva dintr-un anumit mediu etnic sau social.
Nevoile sunt diferite de dorintele in care nevoile sunt acele calitati care conteaza cel mai mult pentru tine, cum ar fi valorile, ambitiile sau obiectivele din viata. Probabil ca acestea nu sunt lucrurile pe care le puteti afla despre o persoana privind-o pe strada, citindu-i profilul pe un site de intalniri sau partajand un cocktail rapid la un bar inainte de ultimul apel.

Ce ti se pare potrivit?

Cand cautati o iubire durabila, uitati ceea ce arata bine, uitati ceea ce credeti ca ar trebui sa fie corect si uitati ceea ce prietenii, parintii sau alte persoane cred ca este corect si intrebati-va: Relatia se simte corecta pentru mine?


Sfat de intalnire 1: Pastrati lucrurile in perspectiva

Nu face din cautarea unei relatii centrul vietii tale. Concentrati-va pe activitatile de care va bucurati, cariera, sanatatea si relatiile cu familia si prietenii. Cand va concentrati pe a va mentine fericiti, va va mentine viata echilibrata si va va face o persoana mai interesanta atunci cand intalniti pe cineva special.

Amintiti-va ca primele impresii nu sunt intotdeauna fiabile, mai ales cand vine vorba de intalniri pe internet. Este nevoie intotdeauna de timp pentru a cunoaste cu adevarat o persoana si trebuie sa experimentati faptul ca sunteti cu cineva intr-o varietate de situatii. De exemplu, cat de bine tine aceasta persoana sub presiune atunci cand lucrurile nu merg bine sau cand sunt obosite, frustrate sau infometate?

Fii sincer cu privire la propriile defecte si neajunsuri. Toata lumea are defecte si, pentru ca o relatie sa dureze, vrei ca cineva sa te iubeasca pentru persoana care esti, nu pentru persoana pe care ai vrea sa o fii sau pentru persoana pe care cred ca ar trebui sa o faci. In plus, ceea ce considerati ca este un defect poate fi ceva ce o alta persoana considera ciudat si atragator. Varsand orice pretentie, o veti incuraja pe cealalta persoana sa faca acelasi lucru, ceea ce poate duce la o relatie cinstita, mai satisfacatoare.


Sfat 2: Construiti o conexiune autentica

Jocul de intalniri poate fi stricat. Este firesc sa va faceti griji cu privire la modul in care veti intalni si daca intalnirea dvs. va va placea sau nu. Dar, indiferent cat de timid sau de incomod social te simti, poti sa-ti depasesti nervii si constiinta de sine si sa creezi o conexiune excelenta.

Concentrati-va spre exterior, nu spre interior. Pentru a combate nervii de la prima intalnire, concentrati-va atentia asupra a ceea ce spune si face intalnirea dvs. si a ceea ce se intampla in jurul vostru, mai degraba decat pe gandurile dvs. interne. A ramane pe deplin prezent in acest moment va va ajuta sa va indepartati mintea de griji si nesigurante.

Fii curios. Cand sunteti cu adevarat curiosi cu privire la gandurile, sentimentele, experientele, povestile si opiniile altcuiva, se arata - si va vor placea pentru asta. Veti gasi ceva mai atractiv si mai interesant decat daca va veti petrece timpul incercand sa va promovati la intalnire. Si daca nu sunteti cu adevarat interesat de intalnirea dvs., nu are prea mult rost sa continuati relatia in continuare.

Fii autentic. Aratarea interesului pentru ceilalti nu poate fi falsificata. Daca doar va prefaceti ca ascultati sau ca aveti grija, data dvs. va incepe. Nimanui nu-i place sa fie manipulat sau placat. Mai degraba decat sa va ajute sa va conectati si sa faceti o impresie buna, eforturile dvs. vor cadea foarte probabil. Daca nu sunteti cu adevarat interesati de intalnirea dvs., nu are prea mult rost sa continuati relatia in continuare.

Fiti atenti. Faceti un efort pentru a asculta cu adevarat pe cealalta persoana. Acordand o atentie deosebita ceea ce spun, fac si modul in care interactioneaza, ii veti cunoaste rapid. Lucrurile mici merg mult, cum ar fi amintirea preferintelor cuiva, povestile pe care ti le-au spus si ce se intampla in viata lor.

Puneti smartphone-ul departe. Nu poti sa fii cu adevarat atent sau sa creezi o conexiune autentica atunci cand faci multitasking. Comunicarea nonverbala - gesturi subtile, expresii si alte indicii vizuale - ne spune multe despre o alta persoana, dar sunt usor de ratat daca nu sunteti acordat.


Sfatul 3: puneti o prioritate pe distractie

Intalnirile online, evenimentele de single si serviciile de potrivire precum intalnirile rapide sunt placute pentru unii oameni, dar pentru altii se pot simti mai mult ca interviuri de munca cu presiune ridicata. Si orice ti-ar putea spune expertii in matrimoniale, exista o mare diferenta intre a gasi cariera potrivita si a gasi dragoste durabila.

In loc sa rasfoiti site-urile de intalniri sau sa stati in baruri, ganditi-va la timpul dvs. ca la o singura persoana ca la o oportunitate excelenta de a va extinde cercul social si de a participa la noi evenimente. Faceti distractia sa va concentrati. Urmarind activitati de care va bucurati si plasati-va in medii noi, veti intalni oameni noi care impartasesc interese si valori similare. Chiar daca nu gasesti pe cineva special, totusi te-ai fi distrat si poate ti-ai legat si noi prietenii.

Sfaturi pentru a gasi activitati distractive si persoane cu aceeasi idee:

Faceti voluntar pentru o organizatie caritabila, adapost pentru animale sau campanie politica preferata. Sau chiar incercati o vacanta voluntara (pentru detalii consultati sectiunea Resurse de mai jos).
Faceti un curs de extensie la un colegiu sau universitate locala.
Inscrieti-va pentru cursuri de dans, gatit sau arta.
Alatura-te unui club de alergare, unui grup de drumetii, unui grup de ciclism sau unei echipe sportive
Alaturati-va unui grup de teatru, unui grup de film sau participati la o discutie la un muzeu.
Gasiti un grup de carte local sau un club de fotografie.
Participati la evenimente locale de degustare de vinuri sau deschideri de galerii de arta
Fiti creativi: scrieti o lista a activitatilor disponibile in zona dvs. si, cu ochii inchisi, puneti in mod aleatoriu un ac intr-unul, chiar daca este ceva pe care nu l-ati lua in considerare in mod normal. Ce zici de dansul cu stalpi, origami sau bowling pe gazon? Iesirea din zona ta de confort poate fi in sine plina de satisfactii.


Sfatul 4: Manipulati respingerea cu gratie

La un moment dat, oricine cauta dragoste va trebui sa se confrunte cu respingerea - atat ca persoana care este respinsa, cat si ca persoana care face respingerea. Este o parte inevitabila a intalnirilor si niciodata fatala. Ramanand pozitiv si fiind sincer cu tine si cu ceilalti, gestionarea respingerii poate fi mult mai putin intimidanta. Cheia este sa accepti ca respingerea este o parte inevitabila a intalnirilor, dar sa nu-ti petreci prea mult timp ingrijorandu-te. Nu este niciodata fatal.

Sfaturi pentru tratarea respingerii atunci cand va intalniti si cautati dragoste
Nu o luati personal. Daca sunteti respins dupa una sau cateva intalniri, cealalta persoana probabil va respinge doar din motive superficiale asupra carora nu aveti control - unele persoane prefera doar blondele decat brunetele, persoanele care vorbesc decat cele linistite - sau pentru ca nu sunt in masura sa depaseasca propriile lor probleme. Fii recunoscator pentru respingerile timpurii - iti poate scuti mult mai multa durere pe drum.

Nu stati pe ea, ci invatati din experienta. Nu va bateti peste orice greseli pe care credeti ca le-ati facut. Totusi, daca se intampla in mod repetat, luati ceva timp pentru a reflecta la modul in care va relationati cu ceilalti si la orice probleme la care trebuie sa lucrati. Atunci lasa-l sa plece. A face fata respingerii intr-un mod sanatos va poate creste puterea si rezistenta.

Recunoaste-ti sentimentele. Este normal sa te simti putin ranit, resentimentat, dezamagit sau chiar trist cand te confrunti cu respingerea. Este important sa iti recunosti sentimentele fara sa incerci sa le suprimi. Practicarea atentiei va poate ajuta sa ramaneti in contact cu sentimentele dvs. si sa treceti rapid de la experiente negative.


Sfatul 5: urmariti steagurile rosii ale relatiei

Comportamentele de semnalizare rosie pot indica faptul ca o relatie nu va duce la o iubire sanatoasa si durabila. Aveti incredere in instinctele dvs. si acordati o atentie deosebita felului in care va face sa va simtiti cealalta persoana. Daca aveti tendinta de a va simti nesigur, rusinat sau subevaluat, poate fi timpul sa reconsiderati relatia.

Steaguri rosii ale relatiei comune:
Relatia este dependenta de alcool. Comunicati bine doar - radeti, vorbiti, faceti dragoste - atunci cand unul sau amandoi sunteti sub influenta alcoolului sau a altor substante.

Exista probleme cu asumarea unui angajament. Pentru unii oameni angajamentul este mult mai dificil decat altii. Le este mai greu sa aiba incredere in altii sau sa inteleaga beneficiile unei relatii pe termen lung din cauza experientelor anterioare sau a unei vieti instabile la domiciliu.

Comunicarea nonverbala este dezactivata. In loc sa doreasca sa se conecteze cu dvs., atentia celeilalte persoane este asupra altor lucruri, cum ar fi telefonul sau televizorul.

Gelozie cu privire la interesele exterioare. Unui partener nu ii place celalalt sa petreaca timp cu prietenii si membrii familiei in afara relatiei.

Controlul comportamentului. Exista dorinta unei persoane de a o controla pe cealalta si de a o impiedica sa aiba ganduri si sentimente independente.

Relatia este exclusiv sexuala. Nu exista niciun interes pentru cealalta persoana, in afara de cel fizic. O relatie semnificativa si satisfacatoare depinde de mai mult decat de sexul bun.

Nici o data la unu. Un partener vrea doar sa fie alaturi de celalalt ca parte a unui grup de oameni. Daca nu doriti sa petreceti timp de calitate singur cu dvs., in afara dormitorului, aceasta poate insemna o problema mai mare.


Sfatul 6: abordati problemele de incredere

Increderea reciproca este piatra de temelie a oricarei relatii personale stranse. Increderea nu se intampla peste noapte; se dezvolta in timp pe masura ce conexiunea dvs. cu o alta persoana se aprofundeaza. Cu toate acestea, daca sunteti cineva cu probleme de incredere - cineva care a fost tradat, traumatizat sau abuzat in trecut sau cineva cu o legatura nesigura de atasament - atunci este posibil sa vi se para imposibil sa aveti incredere in altii si sa gasiti dragoste durabila.

Daca aveti probleme de incredere, relatiile dvs. romantice vor fi dominate de frica - frica de a fi tradat de cealalta persoana, frica de a fi dezamagiti sau frica de a va simti vulnerabili. Dar este posibil sa inveti sa ai incredere in ceilalti. Lucrand cu terapeutul potrivit sau intr-un cadru de sustinere a terapiei de grup, puteti identifica sursa neincrederii dvs. si puteti explora modalitati de a construi relatii mai bogate si mai satisfacatoare.


Sfatul 7: Hraneste-ti relatia in devenire

Gasirea persoanei potrivite este doar inceputul calatoriei, nu destinatia. Pentru a trece de la intalnirile intamplatoare la o relatie angajata, iubitoare, trebuie sa intretii aceasta noua legatura.

Pentru a va hrani relatia:
Investiti in ea. Nicio relatie nu va functiona fara o atentie regulata si, cu cat investiti mai mult unul in celalalt, cu atat veti creste mai mult. Gasiti activitati de care va puteti bucura impreuna si va angajati sa petreceti timpul pentru a participa la ele, chiar si atunci cand sunteti ocupat sau stresat.

Comunica deschis. Partenerul tau nu este un cititor de minte, asa ca spune-le ce simti. Cand va simtiti amandoi confortabili in a va exprima nevoile, temerile si dorintele, legatura dintre voi va deveni mai puternica si mai profunda.

Rezolvati conflictul luptand corect. Indiferent de modul in care abordati diferentele din relatia dvs., este important sa nu va temeti de conflict. Trebuie sa va simtiti in siguranta pentru a exprima problemele care va deranjeaza si pentru a putea rezolva conflictul fara umilinta, degradare sau insistand sa aveti dreptate.

Fii deschis la schimbare. Toate relatiile se schimba in timp. Ceea ce vrei de la o relatie la inceput poate fi foarte diferit de ceea ce vrei tu si partenerul tau cateva luni sau ani in jos. Acceptarea schimbarii intr-o relatie sanatoasa nu numai ca ar trebui sa te faca mai fericit, ci si sa te faca o persoana mai buna: mai amabila, mai empatica si mai generoasa.